Orman Mühendisi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Orman Mühendisi Kimdir_?

Aşağa gitmek

Orman Mühendisi Kimdir_? Empty Orman Mühendisi Kimdir_?

Mesaj tarafından Admin Salı Ocak 18, 2011 10:35 pm

Orman Mühendisi Kimdir_? Orm_mu11
Orman alanlarının saptanması, ağaçlandırılması, korunması, işletilmesi ve geliştirilmesi gibi konularda hizmet yürüten kişidir. Orman fakültelesinden 4 yıllık bir eğitim sonucu lisans alan kişiler "Orman Mühendisi" olarak tanımlanır.

Orman mühendislerinin faaliyet konuları şunlardır:

1. Devlet ormanlarında, Hazine arazilerinde, kamu kurum ve kuruluşlarına ait arazilerde, gerçek ve tüzel kişilere ait arazilerde ormanları doğal ve yapay olarak kurmak.
2. Mevcut olan ormanlar dahil, ormanların bakımı ve iyileştirilmesi, bozuk ormanların imar ve ıslahını yapmak.
3. Enerji ormanları tesis ve bakımını yapmak.
4. Orman ağaç, ağaççık ve florasına ait tohum üretimi ile aşılama faaliyetlerini yürütmek.
5. Orman ağaç ve ağaççıklarına ait tohum ve ağaç ıslah faaliyetlerini yürütmek.
6. Orman fidanlıkları kurma, yönetme, işletme, orman fidanı ve bitkisi nakli, standardizasyonu ve sertifikalandırılması faaliyetlerini yürütmek.
7. Ağaçlandırma, erozyonla mücadele, sel ve çığ kontrolü, havza amenajmanı, entegre havza ıslahı ve kırsal kalkınma plânlama, projelendirme ve uygulama çalışmaları yapmak.
8. Orman içi, kenarı ve orman üst sınırı meraların sınırlarının belirlenmesi, ıslahı, korunması, plânlanması çalışmalarını yapmak.
9. Orman topraklarının etüdü, analizi, ıslahı ve bonitet belirlemesi, yetişme ortamı analizi, envanteri ve mevcut haritalar üzerinde işaretleme çalışmalarını yapmak.
10. Orman alanlarında av ve yaban hayvanlarının çoğaltılması, envanter çalışmaları ile orman ekosistemleriyle doğrudan ya da dolaylı habitat bağlantısı olan yaban hayvanlarına ilişkin olarak avlak, koruma alanı ve rezerv alanı tefriki, plânlaması, tesisi, yönetimi işlerini yapmak.
11. Orman içi su kaynaklarının geliştirilmesi, etüt, envanter, plânlama ve projelendirme çalışmalarını yapmak.
12. Millî parklar, orman içi dinlenme ve mesire yerleri ile orman içi rekreasyon alanlarının tespit, tefrik, envanter ve düzenlenmesi, rekreasyon yönetimi ve işletmeciliği, uzun devreli gelişme plânı çalışmaları, ağaç röleve plânları yapmak.
13. Peyzaj plânlarına uygun uygulamalar yapmak.
14. Orman kaynakları plânlaması, orman sınırlaması, arazinin yorumlanması ve mülkiyet çalışmaları yapmak, uydu görüntüleri ve hava fotoğraflarını ormancılık amaçları doğrultusunda yorumlamak ve mevcut haritalar üzerine işlemek.
15. Orman yangınları ve zararlılarıyla mücadele, orman yolları ile orman yangın emniyet yolu ve şeritleri plânlamasını, etüdünü, yapımını, bakımını ve kontrolünü yapmak.
16. Orman ekosistemleri, orman gen ve biyosfer rezervleri ile biyotop alanlarının kurulması, orman ağaç, ağaççık ve florasına ait gen koruma alanlarının plânlanması, kurulması ve yönetilmesi işlerini yapmak.
17. Kent ormancılığı çalışmaları, orman çevre düzenlemesi, orman alanlarında çevresel etki değerlendirmesi faaliyetlerini yapmak.
18. Orman ekosistemlerine ait flora ve faunayla ilgili iş ve işlemleri yapmak.
19. Orman ve ormancılıkla ilgili yukarıdaki işlere benzer iş ve hizmetleri yapmak.

KULLANDIĞI ALET VE MALZEMELER:
- Çeşitli ölçü aletleri,
- Dürbün, pusula vb.
- Çeşitli çizim aletleri (rapido, şablon, aydınger kağıdı vb.)


MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER:

Orman mühendisi olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde fen bilgisi yeteneğine,
- Plan yapma ve uygulama gücüne sahip,
- Biyolojiye ilgili,
- Açık havada çalışmaktan hoşlanan,
- Tenha yerlerde çalışmaktan sıkılmayan kişiler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI:
Orman mühendisleri proje dışındaki görevlerini genellikle açık havada yürütürler. Bunun için orman alanlarında oturmak zorunluluğu olabilir. Orman mühendisleri çalışmaları sırasında orman koruma memurları ve teknisyenleriyle etkileşim halinde iseler de birinci derecede orman ağaçları ve hayvanlarla ilgilidirler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI:
Orman mühendislerinin yoğun olarak görev aldıkları alan kamu sektörü olup, çoğunlukla Orman Bakanlığının, Milli Parklar, Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü, Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü ve Orman Köylerini Kalkındırma Genel Müdürlüğünde çalışırlar. Karayolları Genel Müdürlüğü, Çevre Bakanlığı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde çevre düzenleme, baraj havzalarının düzenlenmesi işlerinde ve belediyelerde park ve bahçeler müdürlüğünde görev alabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER:
Mesleğin eğitimi, liseden sonra Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile girilen çeşitli üniversitelere bağlı orman fakültelerinin "Orman Mühendisliği" bölümlerinde verilmektedir. Bölüme girebilmek için yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak gereklidir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ:
Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır.
Eğitim süresince; Orman Zoolojisi, Meteoroloji ve Klimatoloji, Orman Botaniği, Orman Ağaçlarının Hayatı, Mühendislik Mekaniği, Ekonomi, Yaban Hayvanları Bilgisi, Orman Ekolojisi, Topoğrafya, Ağaç Teknolojisi, Orman Ürünleri Kimyası, Orman Koruma, Orman Ürünlerinden Faydalanma, Ormancılık İşletmesi, Sel Kontrolü, Toprak Koruma ve Orman Tali Ürünleri gibi dersler verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME:
Orman mühendisleri üniversitede öğretim elemanı olarak görev yapıyorlarsa akademik yönden yükselebilirler. Orman Genel Müdürlüğünde görev yapanlar ise bölüm şefliği, şube müdürlüğü, bölge müdürlüğü gibi kadrolara yükselme olanağına sahiptirler.

BENZER MESLEKLER:
Orman endüstri mühendisliği, ağaç işleri endüstri mühendisliği, peyzaj mimarlığı.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU:

- Meslek eğitimi sırasında durumları uyan öğrenciler, Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan öğrenim ve harç kredisi alabilirler. Ayrıca başarılı olan öğrencilerin Orman Fakültesi Eğitim Vakfı ve Orman Bakanlığından burs alma olanakları vardır.
- Eğitim sonrası, kamu sektöründe 8. dereceden göreve başlarlar.



Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 103
Reputation : 0
Kayıt tarihi : 18/01/11
Yaş : 38
Nerden : Adana

https://ormanmuhendisi.forumdizini.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz